Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

måndag 28 september 2009

Vändpunkt-offerkofta av

1 Gör nåt kul! Om du vill må bättre och känna dig lite lyckligare bör nöjesträning ingå. Enkelt uttryckt: Tänk efter vad som roar dig att göra och gör det lite oftare. Skriv in en rolig upplevelse i almanackan varje vecka – en utflykt, en film eller konstutställning. Hjärnan tycker om att ha roligt. Kanske kan du ge dig en välkommen glädjeupplevelse redan i dag?

2 Njut – varje dag! Gå in för att njuta av livet. Lär av den kinesiske filosofen Lin Yutang: 1. Underskatta inte någon njutning. Det är skönt att klia sig. Och ännu skönare är det när någon annan kliar mig, på ryggen till exempel. 2. Det är inte fel att ordna det behagligt för sig, som att bära bekväma skor. 3. Det är en fröjd att äta god mat.

3 Odla ett intresse! Om du har ett starkt intresse före en eller flera saker så kommer du på ett naturligt sätt i kontakt med likasinnade. Genom att bli lite av expert på området så får du aldrig tråkigt för du kan alltid förkovra sig. Ju fler intressen en person har, desto bättre är självkänslan.

4 Motionera mera! Kroppen mår bra och sinnet blir ljusare av att du rör på dig. Motion är en utmärkt behandling vid depression. Amerikanska forskare har funnit att en snabb promenad, joggning, eller cykling i 30–45 minuter tre gånger i veckan är minst lika effektivt som starka antidepressiva medel för att lindra allvarliga depressioner. Välj den motionsform som passar dig bäst.

5 Dansa! Dans, menar entusiasterna, är en oöverträffad källa till glädje. I dansen får du lägga armen om en annan människa, vara nära, och röra dig i mjukt samspel. Dans kan vara underhållning, flirt, extas, lek, ett utlopp för känslor och ett sätt att bearbeta olösta känslor. Pröva gärna något nytt och spännande som afrikansk dans eller magdans.

6 Sjung dig lycklig! Filosofen Freidrich Nietzsche sa: ”Utan musik vore livet ett misstag”. Körsång är en folkrörelse i Sverige. 600 000 män och kvinnor lär ingå i en sångkör. Körsången ger gemenskap, många skratt och energi. Studier visar att amatörer som sjunger tillsammans, kan få starkare immunförsvar och sänkta nivåer av stresshormon.

7 Skriv ner dina tankar! Dagboksskrivandet, när du berättar om både roliga och sorgliga händelser och alla hemliga tankar och känslor, hjälper dig att må bra. Det har bekräftats i flera undersökningar. När du har skrivit ner allt om en drabbande livshändelse, då minskar din stress eftersom den svåra händelsen som du aldrig har kunnat tala med någon om får ett avslut.

8 Ge någon ett handtag! Erica Jong skrev att det inte är farligt att ge bort något, man får alltid något annat tillbaka. Hon har rätt. Vårt lustcentrum i hjärnan får en kick när vi hjälper andra. Tänk efter vilka organisationer du stöder och hör om du kan göra en insats som volontär i Röda korset, Stadsmissionen, Scoutrörelsen eller Naturskyddsföreningen.

9 Vårda dina relationer! Vägen till lycka går via vänner. En undersökning visar att nära relationer är viktigare för hälsan än alla följande hälsofaktorer tillsammans: regelbunden motion, stresskontroll, rökfrihet och inget eller måttligt alkoholintag.

10 Frossa i optimism! Människan är det enda djur som kan välja hur hon vill tänka. Du kan tänka depressiva tankar som mynnar ut i att det ändå inte är någon idé att anstränga sig. Eller så kan du höja blicken och notera allt positivt som livet bjuder. Optimism föder framgång, gott humör och god hälsa. Öva på din optimism genom att varje kväll skriva ner fem saker som du lyckades fint med under dagen.

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5817824.ab

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
Hamnade på din blogg av en slump, eller ja, jag sökte på offerkofta, för det känns som att jag bär en sådan sedan ett tag tillbaka. Blev i alla fall inspirerad av ditt inlägg, och istället för att sitta ensam hemma i påsk (med offerkoftan på) har jag bestämt mig för att vädret är tillräckligt vackert för att jag ska kunna ta av mig offerkoftan och jag ska gå på museum och bio. Tack!
Glad påsk!
/S