Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

torsdag 10 mars 2011

Dålig pension drabbar kvinnor

Dålig pension drabbar kvinnor
Publicerad 2011-03-07 14:33

Dagens kvinnliga pensionärer har rejält lägre pension än männen. De får klara sig på 63 procent av vad männen får i pension varje månad, eller 6.772 kronor mindre.

Fakta: För över din premiepension

Du måste överföra hela den årliga pensionsrätten för premiepension. Du kan inte föra över pensionsrätter du tjänat in tidigare år.

Det går bara att överföra pensionsrätter du har tjänat in under äktenskapet eller partnerskapet. Du kan inte föra över pensionsrätter till en sambo.

Överföringen fortsätter tills du anmäler att den ska upphöra.

För 2011 är det för sent att anmäla överföring, nästa tillfälle är januari nästa år.

Siffrorna visar exempelvis hur viktigt det är att se över vilka konsekvenser det kan få för framtiden att, som många kvinnor gör, jobba deltid när man har småbarn.

I genomsnitt får pensionerade kvinnor över 65 år 11 721 kronor i månaden i pension i dag; då ingår allmän pension samt eventuell tjänstepension och privat sparande. För män är samma siffra 18 493 kronor. Det visar beräkningar som tjänstepensionsföretaget Collectum har gjort.

Annons:

– Är man ung i dag orkar man ju ofta inte tänka så långt fram som till pensionen, men det är viktigt att vara medveten om vad det får för konsekvenser att till exempel jobba deltid under småbarnsåren vilket oftast kvinnor gör, säger Collectums informationschef Jenny Jeppsson.

– Dessutom kan man inte nog trycka på hur viktigt det är med en bra tjänstepension, säger hon.

Ett sätt att kompensera den partner som tjänar mindre eller stannar hemma under småbarnsåren är att överföra premiepensionsrätt på sin partner under några år. I år är det dock för sent, sista dagen var den 31 januari.

Du måste överföra hela den årliga pensionsrätten, 2,5 procent av 7,5 basbelopp. I år betyder det cirka 9.500 kronor totalt. Det kan betyda upp till några tusenlappar per månad i pension för partnern.

Sedan 2009 har det blivit billigare att överföra sin pensionsrätt men det är få som utnyttjar möjligheten. Nästan alla överföringar, 98 procent, görs från män till kvinnor.

Viktigt för alla som arbetar är att se till att ha en bra tjänstepension, den allmänna pensionen som du kan se i det orange kuvertet utgör en allt mindre del av den totala pensionen. På de flesta arbetsplatser finns kollektivavtalad tjänstepension – ta reda på hur det ser ut på din arbetsplats. Om arbetsgivaren inte erbjuder bra pensionsvillkor, tänk på det när du förhandlar om lönen. Men högre lön i stället för tjänstepension är en dålig affär på lång sikt.

Ett privat pensionssparande är också ett sätt att få upp pensionen.

Lena Söder
lena.soder@dn.se

Artikelns ursprungsadress:
http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/dalig-pension-drabbar-kvinnor

Inga kommentarer: