Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

tisdag 6 juli 2010

Army Wives

Hemlige mannen och jag brukar välja en serie som vi sedan kollar något/några avsnitt tillsammans på kvällarna. Just nu är det "Army wives" som gäller. Handlingen är om fyra kvinnor och en man som är anhöriga till de män och kvinnor som skickas ut för att lösa konflikter runt om i världen.
Nu har vi sett tre avsnitt och även om sanningshalten är svävande så tas det upp teman som både jag och maken kan relatera till. Bland annat så är det en kvinnlig överstelöjtnant som tjänstgjort 2 år i Afghanistan och har svårt att acklimatisera sig hemma i USA och med sin relation. Karaktären lever ut sin sexualitet, vill hellre ha sitt vapen än sin man och lojaliteten till de som är kvar i Afghanistan är större än familjen hemma.
Hemlige mannen har svårt att se att en kvinna kan ha dessa "drag" för så gör inte en kvinna (säger den patrikaliske skolade militären). Och ja-där drar våra diskussioner igång:-)Jag som själv tjänstgjort utomlands kan mycket väl förstå att hon regerar som hon gör, präglad i en manlig miljö, etik och moral sätts ur spel för att orka hantera sin vardag och det faktum att man under sitt nästa uppdrag kan bli sprängd i småbitar. Detta kan ingen förstå som inte upplevt denna stressmiljö och har inte med manligt/kvinnligt att göra. Det tar några månader innan man är tillbaka men inte som den person som lämnade för tjänstgöring. Desstom ska man vara medveten om att amerikanarna inte gör några 6 månader, vila i något/några år innan det är dags igen. Jag mötte en kille som var gift med en svenska och hade en son på 7 månader-som han aldrig träffat då han först blev skickad till Irak i ett år, sedan Afghanistan i 18 månader och när vi sågs hade han nästa uppdrag i handen-tillbaka till Irak..Hur ofta de får åka hem på leave kan jag inte svara på.

Läste i tidningen häromdagen att många soldater som tjänstgjort i just Afghanistan från USA, Kanada men även Norge har flyttat ut i skogen och lever ett slags liv som står utanför samhället. Ungefär som Vietnam-veteranerna en gång gjorde när de kom tillbaka svårt plågade av sina upplevelser.

Vill ni veta lite mer så läs gärna Johanne Hildebrands böcker; Älskade krig och Förbannade Fred.De må vara uppdiktade men vissa händelser är från "verkligheten".

ARMY WIVES
Från Mark Gordon, den exekutiva producenten bakom Grey’s Anatomy, kommer den gripande dramaserien Army Wives. Vi får följa fyra kvinnor och en man som alla delar ödet att ha en älskad person inkallad i amerikanska armén. Serien ger en trovärdig och fängslande inblick i några vanliga människors liv när de kämpar för att förstå innebörden av ära, vänskap och lojalitet mot sitt land http://cdon.se/film/army_wives_-_s%C3%A4song_1_(3_disc)-6969664

Inga kommentarer: