Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

måndag 12 januari 2009

Trött,tröttare, tröttast..och info om Corpus Pineale Cysta!

..är jag. Inget roligt att rapportera mer än att vardagen rullar. Fick egentid i helgen, hemlige mannen och sonen åkte till city i 2h och inhandlade Pingu-DVD (min räddning i vardagen).Men, givetvis var L vaken och ville ha samvaro:-)

Många söker på cysta när de hamnar på min sida och jag har fått förfrågningar ang cystan typ hur vanlig den är mm så idag så kopierar jag information som jag fick av en bloggläsare med en lika cysta som min. Här kommer lite fakta;

Personen, döpt till P fortsättningsvis (bloggläsaren) har en 19x14x10 mm stor pinaelecysta.Hade alltså inga symtom egentligen av cystan men den fanns där bara helt enkelt. Den klassades som ett bifynd och den påverkade inte på något sätt det normala flödet av vätska i hjärnan. Undersöktes då P hade huvudvärk i en allmänt stressig tillvaro.

Men, med tanke på storleken så ville röntgenläkaren att man skulle kolla med en ny DT efter ett halvår vilket man gjorde. Det var då helt oförändrat och den gången sprutade man också kontrast i ett kärl i armen för att se hur detta ser ut. Kortfattat kan man säga att tumörer tar upp kontrast överallt eftersom dessa är blodförsörjda medan cystor, vätskefyllda "blåsor", bara tar upp kontrast i cystväggen. Så var fallet och man kunde då med säkerhet säga att det inte var en tumör.
Läkaren som ringde P och meddelade svaret sa i stort sett bara att: "ja, såna här bifynd stöter man på ibland men det har inget med dina symtom att göra, och nu släpper vi detta". P fick ingen behandling.
P frågade oxå en läkarkollega då P själv är sjuksköterska om detta och läkaren sa bara: "Ja, herregud ja, sånt där ser man ju på var och varannan. Bry dig inte om det.".

Cystorna är OTROLIGT vanliga. Den främsta läroboken i neurologi säger att dessa cystor växer upp till ca 1,5-2,0 cm men blir sällan större och ger bara symtom "ytterst i undantagsfall" då det påverkar flödet av liqvor, vätskan i hjärnan. Man ser dom på ungefär 3-5% av alla MR som görs och i obduktioner ser man dom i ca 40% av alla fall. Tänk alltså att 40% av alla som avlider och genomgör en obduktion har en pinalecysta. Efter puberteten så slutar tallkottkörteln (corpus pineale) sin huvudsakliga uppgift och börjar tillbakabildas. Man tror att denna cystiska förändring är en normal utvecklingsprocess men kan ju förstås inte veta säkert eftersom det är sedan datortomografen kom som man överhuvudtaget har sett dessa på så många fall. En normal utvecklingsprocess alltså - ingen avvikelse i den bemärkelsen och absolut inte något som har med cancer att göra. Ingen tumör skall sägas nog så många gånger!!! Ibland växer dom till sig efter punktion, men ännu mer sällan ger dom symtom.

I allra flesta fall gör man inga mer kontroller om man inte har några symtom. Eftersom cystorna sitter till som dom gör är vanliga symtom att man får problem med ögonmotoriken, dubbelseende eller huvudvärk och kräkningar till följd av tryckförändringen. Det är ju då ingen vanlig huvudvärk utan handlar ofta om huvudvärk som är värre på morgonen efter en natts sängliggande, huvudvärk som förvärras av hoststötningar, krystningar o.s.v.

Nu har jag saxat och klippt lite grand i texten så ursäkta om det ej är logiskt-dels för att ej P skall kännas igen men oxå för att jag har L som knölar i bakgrunden:-)

Inga kommentarer: