Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

fredag 6 maj 2011

Leva som man lär

Blir lika förvånad varje gång en människa starkt uttrycker hur man anser sig själv vara på ett visst sätt (oftast omtänksam, driftig, medkännande etc). Denna vecka har flertalet personer i min omgivning spelat ut sitt rätta ansikte. Den senaste finns på mitt arbete och förstår inte själv sitt agerande när det gäller 8%.
Ibland funderar jag på varför vi människor lägger mer kraft att spela upp bilden hur vi VILL vara istället för att våga ta itu med den vi ÄR-det är ju ÄR personen som vi alla andra SER.
Hursom-dagen har spenderats med näsan i flertalet böcker om retorik och samtal. Mina favoritområden.
I övrigt sover jag dåligt, har huvudvärk och är kolossalt täppt i näsan..träligt..hoppas det släpper i helgen då jag vill börja träna och vara ute i det fantastiska väder som just nu är lovat.
Har fått en inbjudan om att grejja med en balkong-ser jag fram emot. Alltid kul att pyssla.

Bloggen lider av torka då jag inget särskilt har att rapportera som kan göras offentligt;-)

2 kommentarer:

Kyrkoherdens tankar sa...

Hej!

När jag för ganska många år sedan sökte ett chefsjobb så sa intervjuaren att jag skrivet fel i min ansökan. Jag hade skrivet att vi ska lära som vi lever.

Enligt henne borde jag ha skrivet samma som din rubrik, det vill säga att vi ska leva som vi lär.

Jag påpekade då att jag menade precis som jag skrivet och att jag inte skrivet fel. Jag tycker att man ska lära som man lever. Det är först när man klarar av något själv, som man kan upphöja det till någon form av lära.

Om alla hade den inställningen så skulle vi slippa den jobbiga diskrepansen mellan vad som lärs och hur man lever.

Eller vad tror du?

Trevlig helg.

Krister

5 Vikingar är fler än 1 Joddlare sa...

Hej!
Jag har aldrig funderat på att man kan vända på frasen och har verkligen funderat..självklart ska vi lära som vi lever-det speglar oss som de vi är. Dock är det många som gör precis tvärtom som jag skrev i mitt inlägg. För i den vedertagna devisen uppfattar jag att vi FÖRSÖKER leva som det som vi lär (säger att vi vill vara). Tycker det är klumpigt av den som intervjuade att uttrycka sig som personen gjorde-skrivit fel; jag hade tackat nej till jobbet om arbetets norm är att man gör "fel". Ett annat uttryck är att "sanningen ligger i betraktarens ögon". En kollega till mig fattade som att endast det han såg var sanningen-inte att han betraktade situationen utifrån sina lärda bettenden eller erfarenheter han varit med om. Är det något jag lärt mig genom mina år så är det att det finns ingen "absolut" sanning. Sanningen förändras från en person till en annan, en forksningsrapport och mer kunskap etc. Hittade en läkarbok från 80-talet hemma där man "botade" övervikt med att sy ihop käkarna och lät patienten dricka vätska genom sugrör-idag skulle det inte vara ett etiskt sätt att behandla överviktiga..