Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

onsdag 22 september 2010

Könskvotering

KRÖNIKA Könskvotering
Förutom att jag ganska väl vet att det inte är orsaken till min anställning, var nästa tanke att jag ändå inte hade brytt mig om det nu hade varit så. Inte ett dugg.
Den 7 juli meddelade dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i en intervju med Dagens Industri att han omedelbart ville genomföra könskvotering i bolagsstyrelser.
”Med nuvarande takt tar det 150 år innan vi får jämställda styrelser. Vi har inte råd att vänta så länge”, sade han.
Trist bara att han inte hade stöd från regeringen. Och kanske ännu mer trist att han avgick samma morgon. Om de mest ojämställda bolagen hann känna minsta svettpärla i pannan kunde de snabbt torka bort den.
Huruvida Sverige ska införa kvotering, precis som Norge framgångsrikt gjort, råder det delade meningar om. Men det mot- argument som ofta används, att ingen kvinna vill komma in ”enbart för att man är kvinna” utan på ”egna meriter”, är både obegåvat och gnälligt.
För det första kommer ingen in enbart för att vederbörande är kvinna, det händer inte. Bolagsägaren skulle inte gå till sin nya kvinnliga frisör och lite nonchalant fråga om hon förresten inte har lust att sitta med i en styrelse. Ägaren skulle bara jobba hårdare för att hitta en person med rätt kompetens och erfarenhet – och som dessutom är kvinna.
För det andra kommer männen inte heller in enbart på kompetens. Utan för att de har rätt kompetens och erfarenhet – och dessutom kanske råkade tillhöra samma jaktlag som bolags- ägaren, suttit i samma bastu på midsommar eller pluggat tillsammans på Handels. Men varför hörs inget gnäll från alla dessa män som inte har kommit in enbart på sin kompetens?
Ingen blir värvad till en styrelse enbart tack vare sitt kön. Tanken är absurd. Men att ta in någon på grundval av en enda faktor som kompetens är också sällsynt. Det finns ingen CV-bank där kompetens mäts i poäng. Däremot består finansvärlden av en enda stor bekantskapskrets. Och där är män fortfarande överrepresenterade.
Carolina Neurath
carolina.neurath@svd.se

http://www.e24.se/kvinna/karriar/gnalliga-argument-mot-kvotering_2202923.e24

Inga kommentarer: