Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

torsdag 12 januari 2012

Har man rätt att lämna ut någon?

Just nu pågår i media en debatt om att Anna Wahlgrens dotter skrivit en bok om sin uppväxt. Får man göra upp offentligt med sin uppväxt? Är det ok att göra det? Vad vinner man på att skriva om sin uppväxt?
Jag har alltid tyckt att har man en konflikt tar man upp den med den berör dvs i det här fallet borde man prata inom familjen. Men-jag är kluven då jag också är tacksam att berättelser kommer ut till allmänheten för jag tror att innehållet i boken kan ge många människor kraft och stöd i att de inte är ensamma med sin upplevelse.
Barndomen formar oss som individer tillsammans med skolkompisar och intressen. Vi också olika individer som syskon med styrkor och svagheter och beroende på när kriserna infaller i en familj kommer det att påverka oss olika. Det beror också på vilken roll vi tagit på oss i syskonskaran och vilken plats vi har-som första barn eller som småsyskon. Vi utvecklar olika strategier och kommer givetvis få olika uppfostran då våra föräldrar växer in i sin roll. Jag själv är annorlunda mot min kull nummer 2 än med nummer 1 då dels de yttre förutsättningarna ser annorlunda ut men också att jag känner mig trygg i mitt föräldraskap.

Våra föräldrar får ta all vår ilska och frustration för hur våra liv har blivit och många med mig har lovat "att när jag får barn ska jag aldrig bli som min förälder" men det som händer när man får barn är att man hör ekot av sina föräldrar i sin egen barnuppfostran. När vi lämnar barndomen har vi ett val-försöka förändra vad som hände i vår barndom, ställa våra föräldrar och vår omgivning till svars, bli offer eller kan vi bli vuxna att ta ansvar för vårt eget kommande liv. Vi kan aldrig förändra det som hänt men vi kan bygga en framtid där vi själva står för det liv vi önskar leva. Lättare sagt än gjort för vissa sår sitter djupt och många barn kan vara ordentligt tilltufsade när de som de litat på under sin uppväxt inte varit mogna nog att se barnets behov. Det hjälper dock inte att ge sig på sina föräldrar för många är de föräldrar som inte har insikt och de har gjort det de kunnat efter sin bästa förmåga utifrån sitt eget arv, arbetslöshet, alkoholism, arbetsnarkomaner, bekräftelsebehov och sjukdomar tex. Jag har svårt att tro att de föräldrar som behandlar sina barn illa gör det med rent uppsåt utan de är offer för sin egen uppväxt och sina egna tillkortakommanden. På så vis tar generationer med sig det osunda och låter det växa tills det kommer någon som bryter den onda cirkeln-för de personerna finns också som orkar ta sig ur sin barndom och leva goda liv.

En som jag tycker har en klok synpunkt i ämnet är Katerina Janouch som skriver så här på newsmill (http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/11/anna-wahlgren-borde-tacka-sin-modiga-dotter)

Jag kan inte låta bli att bifoga kommentarerna för ämnet väcker känslor i oss alla på ett eller annat sätt-annars skulle inte denna uppgörelse bli offentligt diskuterad i alla medium.

Anna Wahlgren borde tacka sin modiga dotter

Om författaren:

Författare, mamma till fem barn, och med planer på att skriva fler självbiografiska böcker.
”Hon slängde igen dörren, hysteriskt gråtande. Skrek nånting om att hon minsann tänkte säga upp sig som morsa och när vi kom in i sovrummet hulkade hon förtvivlat, sminket rann. Vi försökte trösta henne men hon vägrade lyssna på oss, fortsatte bara gnälla om att vi aldrig gjorde ett handtag hemma och att hon var utmattad och knäckt och slut som människa. En annan gång skällde hon ut oss för att vi inte hade tömt diskmaskinen när hon hade bett oss och ställde till en scen mitt på köksgolvet, trots att vi försökte förklara att vi inte hunnit.”
Åh, jag kan riktigt föreställa mig biografin som mina barn skulle kunna skriva om mig - sin mor - en vacker dag när de blir vuxna! Om en kvinna som varken söp eller bytte karlar som andra byter t-shirt, men som likväl ibland tappade kontrollen och betedde sig både omoget och påfrestande för sina små telningar. För vem gör inte det? Maskbärarna, de perfekta föräldrarna ibland oss, vet vi alla är fejk. Någon Stepfordfru till mor är knappast ens önskvärd. Barn är människor liksom föräldrar och att relationer kan gå överstyr är det lika bra att vänja sig vid tidigt. Så långt allt väl. Skriv, kära barn, tänker jag i mitt stilla sinne. Skriv av hjärtats lust! Vik gärna ut mina pinsamheter och mitt ibland labila humör. Vittna om era föräldrars stundom hetsiga bråk och att huset ibland påminde om en soptipp i Peru. Och ja, ni har också fått passa era småsykon. Platsar detta i litteraturen? Absolut! Bara det är välskrivet, intressant och allmängiltigt. Det privata är politiskt och det personliga är kollektivt.
Att vara barn är inte att ha tystnadsplikt. Tvärtom anser jag, borde barn visa lite mindre respekt för sina föräldrar. I synnerhet om föräldrarna missbrukat sina barns förtroende, i synnerhet om uppväxten varit svår och satt spår i barnets själ. Varför fortsätta tiga och skydda flodhästen i vardagsrummet? Varför spela med i det förljugna skådespel som alltför många vuxna ägnar sig åt? Av barn och dårar får man höra sanningen heter det, och jag anser att dessa sanningar är viktiga för oss alla. För såväl mönsterföräldrar som katastrofexemplar. Alla vi som fått privilegiet att fostra barn bör ständigt leva på helspänn, ständigt omvärdera vårt sätt att hantera de unga liven och deras omvårdnad. Vi ska aldrig slå oss till ro och klappa oss på bröstet, likt mätta katter övertygade om vår förträfflighet. De misshandlade förtryckta barnens vittnesmål ska vara vår kudde fylld av tagel, som alltid ska påminna oss om att vi kan bättre. Vi ska alltid sträva efter bättring – att göra så gott vi kan, även om vi historiskt är dömda att misslyckas.
Jag förundras idag över med vilken chockartad indignation delar av etablissemanget reagerar när en känd persons barn skriver en bok om sin barndom. Just nu är det Felicia Feldt (pseudonym) som skrivit om sin mor Anna Wahlgren. Felicia har helt uppenbart farit illa, och vissa, däribland hennes egen mor, anser att striden skulle tagits upp bakom lyckta dörrar. Upprätthåll fasaden, är signalen. Låt inga utomstående få en inblick i vårt eget privata helvete! Många håller med. Varför vädra den lortiga byken?
Det ska jag berätta. Ett barn som farit illa har alltid rätt till sin berättelse. Ett barns upplevelse är alltid sann. Varför ska barnet fortsätta vara det förflutnas och sin förälders gisslan? Varför ska en nu vuxen kvinna resten av livet tvingas bära sitt barndomstrauma och spela med i ett falskspel där den som gjort henne illa ska gå fri? Anna Wahlgren själv har sagt att hon måste få berätta sin historia. Det måste även Felicia Feldt få göra, hur föga smickrande denna historia än är för modern Anna. Detta är Felicias rätt. Har hon bett om att få bli född? Har hon haft någon möjlighet att påverka sin situation som liten flicka? Nej, barn är utlämnade åt föräldrars godtycke och behandlas många gånger som ägodelar, eller värre än sådana. Således är logiken enkel – den dagen barnet får sin slutgiltiga frihet i vuxendomen, är det också dess rätt att vittna om hur dess liv har varit. Vi ska vara oerhört tacksamma för dessa individers mod. De är förebilder och viktiga röster i vårt samhälle. De är stöd åt andra utsatta och ger igenkänning och tröst åt dem med liknande erfarenheter.
Framför allt är dock viljan att tysta ner berättelser där alkoholen haft en framträdande roll, stor. Hela Sverige tycks medberoende, hukar likt en strykrädd alkoholistfru. Att någon kändis kunde vara alkoholist? Det är snudd på förtal! Vår fasa inför spritmonstret är enorm, vår respekt för Kung Alkohol förödande. Folk viker ner blicken och tiger och skäms hellre än står upp för sanningen. Har vi inte hunnit längre 2012? Sant är att folk super och föräldrar är alkoholister och det är en demokratisk sjukdom. Författare, politiker, sjuksköterskor, alla kan drabbas. Jag önskar det skrevs mer böcker, då kanske folk kunde slappna av mer i dessa frågor. Att vara alkoholist är en sjukdom. Alkoholisters barn far illa, men även många barn vars föräldrar dricker utan att det är missbruk. Varsågod och kläm ner det i en bok. Jag köper den gärna. Sanningen är inte alltid bekväm eller vacker – men den gör oss faktiskt till bättre människor. För att den tvingar oss att ta itu med oss själva. För att den hjälper oss att tillfriskna – hur arga vi än blir när vi till en början konfronteras med våra brister och problem.
Jag vet vad jag talar om, eftersom jag själv är med i den självbiografiska litterära klubben, både med min bok ”Anhörig” och med ”Sommarbarn”. I ”Anhörig” skriver jag om min mans alkohol- och drogmissbruk, utan att han lämnat jordelivet. Vi är dessutom fortfarande gifta (nu med 11 års nykterhet på nacken). Han får ofta frågan hur han står ut med boken, men hans svar är alltid – ”det är min gottgörelse”. Boken är ett dokument över en dysfunktionell familj och vi lever med den båda två, och så gör även våra barn. Jag ska säga att den ärligheten har varit mitt livs viktigaste insikt och kanske det jag är mest stolt över. Vi föreläser dessutom om vår tid i missbruk, tillsammans, står på scen inför hundratals människor och berättar. Ganska ensamma är vi om det i Sverige, skammen är fortfarande så stor, bedövande. Men varje vecka får jag reaktioner på ”Anhörig”, både via mejl, Facebook, twitter och av människor jag möter, trots att det är sju år sedan den kom ut. Skulle jag ha jamsat med i alkoholismens kölvatten, hållt fasaden? Den lögnen hade varit tusen gånger svårare att bära. Enda vägen till att bli helhet var att berätta. I ”Sommarbarn” skildrar jag i viss mån mina föräldrar, till största delen kärleksfullt, ändå lämnar jag ut dem. Även där har jag tagit föga hänsyn. Dels för att jag ville berätta min historia – dels för att jag naturligtvis, på barns vis, haft en del kritik. Mina föräldrar var inte hundra procent glada, men vi är allra bästa vänner.
Jag är djupt tacksam för Felicias berättelse och för alla andra, som vågar ta bladet från munnen och återge tragiska, svåra, smärtsamma och tabubelagda erfarenheter. Alla vuxna barn därute som kämpar med minnena. Skriv, hörni, berätta! Jag förstår att det kostar på och detta är något dessa författare får leva med. Men vilket är alternativet? Att fortsätta skydda, förneka och säga ”det är bara bra tack” när någon frågar? Att leva under en annan människas diktatur utan att någonsin våga bryta sig fri? I slutändan hoppas jag att Anna Wahlgren kommer att tacka sin modiga vackra dotter för att hon vågade berätta.22 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Som nybliven förälder köpte jag Anna Wahlgrens bok "Barnaboken". Jag tyckte och tycker fortfarande att den är bra, mycket bra. Varenda curling- eller latteförälder borde läsa den för att få perspektiv.
Om nu Anna Wahlgren inte levt som hon lärt är för mig inget problem, det är väldigt få som gör det hela tiden och det tar inte heller bort värdet på "Barnaboken". Föräldraskapet har som syfte, som jag ser det, att skapa självständiga vuxna individer så fritt som psykisk och fysisk smärta som möjligt utan att för den delen bollstra in tillvaron.
Livet har sina utmaningar och den främsta kunskapen en förälder kan ge sitt barn är att hantera dessa och i den insikten hade åtminstone jag stöd av "Barnaboken".
  Permalänk | Anmäl #23 Beg Differ, 2012-01-11, 08:55

Vilken familj är inte dysfunktionell? Familjen är den absolut största härvan av olösta garntåtar. Arvssynden, eller det centrum, familjen, där vi gör upp med vår karma, slår obönhörligt och varje individ har sin specifika roll i spelet.
Felicia Feldt hade en helt annan upplevelse av sin barndom än sina syskon. Jan Myrdal hade en helt annan upplevelse än sina systrar. Jag har en helt annan upplevelse än min bror, ändå levde vi under samma tak, där jag bär tung svart barlast i min ryggsäck, medan han tycker "allt bara var bra"".
Man tror sig göra bättre själv som förälder bara för att upptäcka att andra tillkortakommanden uppstod från ett nytt, oväntat håll.
Det enda man kan vara säker på är att det barn som säger sig ha växt upp i kärlek också har gjort det.
  Permalänk | Anmäl #24 Christina Lundqvist, 2012-01-11, 11:31

Jaha, man nu gällde det inte sin mans missbruk, respektive att tycka hyckleri är bra.
Det som är intressant i denna historia är, att här har en kvinna varit gift 7 ggr, med 8 barn, och det är väl inget konstigt i frigjorda Sverige? Men gör detta verkligen en dylik mamma till en adekvat expert på barnuppfostran!? Ja förutom tydligen då i Sverige!
Män som kom och gick, inte stod ut förstås, barnen som fick ta hand om varandra, Anna W:s dåliga humör och alkoholism.
Det är väl ändå rimliga fakta, liksom antalet inblande, barn och män (ungefärliga i det fallet).
Och INGEN anar något, i loja landet "jämställda Sverige"! Tvärtom, vilket föredöme, här MÅSTE ju finnas positiv erfarenhet av ditten och datten! :-(
  Permalänk | Anmäl #25 Joakim Steneberg, 2012-01-11, 12:10

Lite typiskt att denne Felicia själv har ett antal barn och män.
Anna och även hennes mor likaså.
Ärver barnen sina föräldrars öden?
  Permalänk | Anmäl #26 Lars Kronqvist, 2012-01-11, 12:46

"Ett barn som farit illa har alltid rätt till sin berättelse". Artikeln förutsätter att allt som skrivs i alla böcker är sant. Men det behöver det inte vara. Det kan vara lögn, hämnd, skrivet för att tjäna pengar, en förvdriden verklighet osv osv. Därför läser jag inte skvallerböcker eller skvaller på internet. För det är ointresasnt att titta in bakom gardinera hos min granne. Det finns nämligen ingen exakt sanning vad som händer där. Bort med allt skvaller från litteraturen och internet, tillbaka in i skvallerpressen där det hör hemma.
  Permalänk | Anmäl #27 Thomas Eliasson, 2012-01-11, 12:54

Väldigt bra skrivet som vanligt av den brillianta Katerina Janouch. En enskild människas historia är alltid värd att berätta, särskilt om den kan hjälpa någon som lever under liknande förhållanden.
Sen är det alltid roande att läsa alla män som ska kommentera kvinnor som berättar sina historier. Det är "skvaller", "hyckleri", "lögn" eller bara "skrivet för att tjäna pengar", (och har dom inte haft väldigt många män dessa kvinnor?)
Samtidigt skulle åtminstone inte jag bli förvånad om samma "jämställdister" spenderar nätterna under en filt med en ficklampa, en tub handkräm och saliven forsande ur mungiporna över Knausgaards kamp eller Gustavs grabb. Det är fina historier det, sanningen präntad på papper via ett obejktivt manligt öga och sinne.
  Permalänk | Anmäl #28 Max, 2012-01-11, 13:53

- Respektera och se era barn som vore de vuxna individer.
- Älska era barn som de barn de är.
Där har ni receptet på framgång.
Arvssynden var det någon som skrev om. Mycket bra. Avssynden finns, men den går från föräldrar till barn.
  Permalänk | Anmäl #29 Mikael Sjölid, 2012-01-11, 13:54

Ger inte mycket för denna artikel. Och jag fick alltså för newsmill inte lägga in en länk (den togs bort) med Katarina Janouch på twitter, vad hon skrivit om en annan författare. Hennes egna ord alltså, var de skamliga på något sätt; hennes egna ord?
Skall man inte kunna stå för vad man offentligt för ut, i ett relevant ämne?
  Permalänk | Anmäl #30 Joakim Steneberg, 2012-01-11, 14:00

Vansinnigt bra skrivet - och apropå böcker om alkoholism - min finns att ladda ner -GRATIS!
Här: http://medveten.org/
Vid nedladdning . Donera gärna
  Permalänk | Anmäl #31 Nemo J, 2012-01-11, 15:06

Jag har växt upp i en familj där alkoholen (tyvärr*) har varit det centrala. Morsan och styvfarsan försökte tidigt inpränta i mig att den som inte super är en mes och en tråkmåns. Jag sa när jag var liten (i min naivitet) att jag ska aldrig börja dricka. Men så fort jag flyttat hemifrån kände jag ett sådant behov av att leva så jag började umgås med de värsta missbrukarna. Jag kände att jag hade stöd och beskydd av dem. Dessutom var de människor som var lätta att umgås med, till skillnad från mina jämnåriga, som ständigt hånat mig för att jag varit lillgammal (dvs jag pratade som en vuxen när jag gick i grundskolan och det var inte uppskattat av mina av jantelagen färgade klasskamrater).
Min styvfarsa, som i sin ungdom varit kriminell accepterade inte att jag satsade på studierna och försökte bli en normal svensson. Han tyckte att jag skulle ut och supa och umgås med värstingar, så jag fick lite sann erfarenhet av det hårda livet som han själv hade levt.
Jag har länge tänkt skriva en bok om min barndom och uppväxt men har låtit bli för att jag vet att jag skulle bli hånad och löjligifierad av mina jämnåriga, som skulle tycka att jag var alltför känslig och pretentiös.
Och här sitter jag idag, 35 år gammal. Mitt liv är förstört då jag missbrukat i drygt 13 år. Allt pga en styvfar som inte tyckte att jag skulle få leva ett normalt liv. De flesta föräldrar jag känner blir strålande glada om deras barn satsar på studierna och försöker komma någonvart i livet. Men inte mina.
Jag tror att vi kommer att få se en ökning av föräldrar som tycker att deras barn ska leva kriminellt och ansvarslöst, eftersom det idag bl.a. är populärt att skryta om att man har kontakter i MC-gäng eller andra kriminella grupperingar. Det bådar inte gott för framtiden. Kom ihåg att det är de som arbetar och gör rätt för sig som bär upp samhället. Inte kriminella Mc-drägg som gör allt för att motarbeta samhällets ordning.
  Permalänk | Anmäl #32 Rickard Josefsson, 2012-01-11, 15:19

Som före detta granne kan jag intyga att min bild av AW's mödraskap stämmer med Felicias.
Att AW dessutom kunde sitta uppenbart berusad i TV och raljera över dåliga föräldrar utan att nån reagerade bevisar det KJ skriver ovan om hur vi verkar som blinda inför "Kung Alkohol".
Att Felicia vågar ta tag i detta nu är väldigt modigt, och på tiden!
  Permalänk | Anmäl #33 Tomas Karlsson, 2012-01-11, 15:31

Väldigt bra skrivet och relevant. Det är en slags biografi men liksom alla sådana här skildringar så finns det ju en bias i den. Det är judet som är själva poängen och det som gör den här typen av böcker angelägna. Det är ju bara Anna Wahlgren som än så länge gjort sin röst hörd och som definierat sina barns upplevelser.
Jag fick Barnaboken av någon när jag fick mitt första barn i början på 90-talet. Det var nog den värsta barnmisshandelsboken jag läst. En ytlig läsning ger intryck av kunnighet och erfarenhet, men när man börjar syna den närmare och ur ett barns perspektiv är det en instruktionsbok till psykisk misshandel. En uppmaning till brott. Anna Wahlgren som "uppfostransexpert" borde kapas jäms med fotknölarna. Skönt att någon tagit bladet från munnen.
  Permalänk | Anmäl #34 Mister J, 2012-01-11, 17:23

Jag skulle ALDRIG kunna utelämna mina föräldrar inför hela svenska folket, vad de än må ha gjort
.ALDRIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Permalänk | Anmäl #35 klas engström, 2012-01-11, 17:38

##14 klas engström,
Då har de alltså inte brustit i sin roll som föräldrar. Du finner ingen anledning att berätta din historia, där du blivit kränkt, förminskad, bortglömd.
Var glad för det. Du finner ingen anledning att kritisera dina föräldrar för att de skött sitt jobb. Det är något att glädjas åt.
  Permalänk | Anmäl #36 Christina Lundqvist, 2012-01-11, 19:12

Svar:Christina
Jag ser ingen anledning till att HELA svenska folket ska veta vad ens föräldrar gjort eller inte gjort...det tar man med vänner eller psykolog.
  Permalänk | Anmäl #37 klas engström, 2012-01-11, 19:13

Kan hålla med dig lite på den punkten, men jag menar också att den förälder som lämnat ut dig som barn (som i det här fallet), också får stå ut med att lämnas ut som förälder.
  Permalänk | Anmäl #38 Christina Lundqvist, 2012-01-11, 20:53

Ja det är viktigt att saker kommer fram, men det är en balansgång och att som KJ uppmuntra till följande anser jag oansvarigt: Att vara barn är inte att ha tystnadsplikt. Tvärtom anser jag, borde barn visa lite mindre respekt för sina föräldrar.
Jag dömer inte Felicia och hennes historia kan nog hjälpa många och med tanke på sin mammas utlämnande av sitt liv så är situationen lite speciell. Men att man ska visa sina föräldrar mindre respekt och lämna ut dem känns fel. Det är också, i alla fall för mig, avgörande om man som förälder anstränger sig för att bli bättre eller om man redan från början anser sig fullkomlig. Att hänga ut en person som inte har begått större "brott" än dem vi alla gör och som trots detta jobbar med sitt föräldraskap kan förstöra relationen för all framtid för alla människor begår fel och alla kan missuppfatta och förstora upp. Sedan är det så klart en annan sak om man alltid utgår från sig själv och då är situationen en annan. Men saker är inte alltid så enkla som att man alltid har rätt att säga vad man vill och det i offentlighetens ljus. Det kanske inte ens gagnar en själv alla gånger.
Tänk lite längre nästa gång du skickar ut uppmaningar offentligt!
  Permalänk | Anmäl #39 Katharina Wallenborg, 2012-01-12, 14:36

#11 Richard Josefsson. Jag vet inte om du läser detta. Men ditt liv kan INTE vara förstört. Kan du inte försöka sluta se det så? Du är så ung. Så mycket återstår av livet. Nog måste du kunna få hjälp. Hjälp så att du kan börja studera igen, till något du vill. Du måste kunna få hjälp med ditt missbruk, kunna läsa in poäng för att gå på högskola eller folkhögskola. Jag vet att det kanske låter enkelt men egen erfarenhet har lärt mig att man kan vända det man varit med om till något som man kan göra något bra av och till på köpet hjälpa andra. Du har erfarenhet av en svår barndom och av missbruk, sår som alltid kommer att finnas kvar som ärr, men det går att leva med, att "bandagera" när positiva saker får lov att hända i livet. Se inte dig själv som "misslyckad", försök hitta en annan självbild och be om hjälp med det. Önskar dig allt gott.
  Permalänk | Anmäl #40 Viktoria Larsson, 2012-01-12, 17:29

Eftersom mina barn också växte upp med alkolistförälder tar jag mig friheten att länka till
http://www.al-anon.se/Alateen/ .
Tyvärr kände jag inte till dem innan mina barn flög ur boet.
  Permalänk | Anmäl #41 Tage Fridolfssn, 2012-01-12, 18:42

Att få beskriva hur man haft det under sin uppväxt,är en slutpunkt och en styrka oavsett på vilket sätt man uttrycker det,ingen skillnad om man råkar ha en förälder som varit i offentlighetens ljus.Det finns många ungar som kämpar med sina tidiga upplevelser inom familjen.Det behöver inte vara missbruk eller psykisk ohälsa som ligger till grund,för att fått sina liv raserade.Till alla med liknande upplevelser,hitta verktygen till återhämtning,lev utan skuld,det är ni som är offren,inte förövarna.Det finns hopp för alla.
  Permalänk | Anmäl #42 Arne Arenteg, 2012-01-12, 23:52

Vacker, välskriven och utlämnande var boken jag läste i ett sträck under ett par timmar i dag med korta avbrott. Som ett fotoalbum med ögonblicksbilder och en stark känsla av försmådd kärlek och oläkt sorg - tvärtemot Aase Bergs recension i Expressen som talar om hat, hat och åter hat. Ingenstans fann jag det hatet, kanske för att jag också vuxit upp i en trasig familj med många uppbrott, svält, sexövergrepp, utfrysning och falsk fasad precis som den som skildras i Felicia Feldts lilla behändiga gula bok. Aase Berg saknar ett psykologiskt porträtt av en förövare, men vad ska vi med det till? Allt har skett inför öppen ridå mer eller mindre, nu korrigeras medias falska bild av en som själv var på plats och registrerade skeenden som en kamera. En bild säger mer än tusen ord och Felicia Feldts bilder är ordknappa, begränsade. Det hon INTE säger i boken är värt att tänka på. Hon har hållit igen och försökt vara rättvis, inte överdriva, Samtidigt är hennes utanförskaps smärta så stark att lite ånga måste pysa ut. All heder åt Felicia som vågat träda fram och kritisera det mest heliga som tänkas kan: mamma! Minns hatet som slog emot Kerstin Thorvall från etablissemanget när hon skrev Det mest förbjudna! Barn får inte hata sina mammor! Mammor älskar sina barn. Mammor kan inte göra fel, Man ska hedra sin moder osv. Jag skrev om min egen trasiga barndom i Trasdocka (Ordfront 2006) men min mamma har avråtts av mina syskon från att läsa den "för hon kommer bara att bli ledsen"! Jag ska Felicia försvann till henne i stället, för den är lättläst och kan avnjutas i små portioner. Tack Felicia! Du har lyft fram allt solkigt och sjaskigt i ljuset och gjort rent hus!
  Permalänk | Anmäl #43 Yvonne Domeij, 2012-01-13, 05:38

Jag ska ge "Felicia försvann" till henne i stället skulle det stå här ovanför!
  Permalänk | Anmäl #44 Yvonne Domeij, 2012-01-13, 05:41 

2 kommentarer:

Thorsten Schütte sa...

Jag tror det är OK att vara ärlig i uppväxtskildringar. Problematiskt blir det när man i en sådan skildring helt fokuserar på en förälder. Att däremot bäddar in skildringen av föräldrarna i en bredare självbiografi tycker jag är OK, jag blev helt "blown away" när jag läste Leif G W Perssons "Gustavs grabb", där jag såg skrämmande likheter mellan hans mor och min, vilket gav mig en ny vinkling på min uppväxt!

5 Vikingar är fler än 1 Joddlare sa...

Thorsten; håller med om skildringen om en förälder men jag försökte hålla mig neutral och skriva föräldrar..det är många mammor som får skit då de haft allt ansvar för barnen och pappor får skit för att de varit frånvarande..kontentan är att vara förälder är ett hårt jobb likväl som att vara barn. Vi är bara människor och jag tror de flesta försöker göra så gott de kan. Jag har G.Ws bok på min köplista nu när jag snart åker till Sverige och vad spännande att hans berättelse gav dig några aha-upplevelser. Trevlig helg, Mia