Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

söndag 8 april 2012

Kvällen bjuder på

sminkkurs för Ettan och fyran vill oxå vara med.Imorgon kliver vi upp tidigt och ska gå på katolsk mässa i Stefansdomen kl 09.


Exteriör [redigera]

Den romanska och gotiska katedralen är 107 meter hög och 34 meter bred. Sot som ansamlats under århundradena har på senare tid avlägsnats och förändrat kyrkan från en svart byggnad till en vit.

Torn [redigera]

Det massiva sydtornet på 137 meter syns tydligt i Wien och kallas kärleksfullt Steffl av wienborna. Det tjänade som huvudsakligt utsikts- och fäste för försvaret av staden underBelägringen av Wien 1529 och återigen under den andra belägringen 1683. Det är en symbolför Wien på samma sätt som Eiffeltornet är för Paris. Det tog 65 år att färdigställa tornet, mellan 1368 och 1433, och det hyser en bostad för väktare som under århundraden (fram till 1955) bemannade tornet för att kunna ringa i dess klockor vid brand.
Det norra tornet, som var tänkt att bli ett tvillingtorn till det södra, har ännu inte byggts färdigt och är bara hälften så högt; 68 meter. Det fick ett tillfälligt krön som wienborna kallar "vattentornskrönet", då bygget av tornet gjorde ett uppehåll 1511. Färdigställandet av tornet har ännu inte återupptagits.
På höger och vänster sida om huvudingången står två romerska torn som är omkring 65 meter höga. De kallas "romerska" (heidnischen på gammal wiendialekt) eftersom de byggdes av spillror från byggnader som romarna byggde då de ockuperade staden. I dem finns kapell i två våningar, och även om det södra, romerska tornet förlorade sina klockor under andra världskriget, är det norra fortfarande ett fungerandeklocktorn.

Inga kommentarer: