Stjärnfamilj

Stjärnfamilj

söndag 6 december 2009

St Nicolaus

Idag kom första presenterna här i Österrike då det är St Nicolaus dag idag.

Här är beskrivningen till varför:


S:t Nikolaus är faktiskt ursprunget till jultomten. I engelskspråkiga länder heter ju tomten Santa Claus. Det betyder S:t Nikolaus. Anledningen till att han har blivit jultomte är förmodligen att man i Katolska Kyrkan firar hans dag den 6 december. Då klär en lämplig herre ut sig till Biskopen Nikolaus med t.ex. en röd dräkt, vitt skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Han brukar komma till barnen med godsaker eller en liten leksak. Det har att göra med att han räddade de där tre döttrarna som man kan läsa om i den scannade texten nedan, och att han gjorde det genom att slänga in guldkulorna genom fönstret. Han är alltså efter det känd för att vara god mot barnen. Därav seden att ge presenter till barn på t.ex. skolor daghem mm, i katolska länder.

Sedan har den germanska nordeuropeiska traditionen med hustomtar gått ihop med S:t Nikolaustraditionen. Hustomtarna har nämligen röd luva på huvudet.
Sedan har, skulle jag tro, dessa två traditioner förenat sig med den om Jesusbarnet som kommer med presenter till barnen på Juldagens morgon. Barnen i Italien hittar nämligen sina presenter vid julkrubbans fot och man säger att de är från Jesusbarnet. Så kom kanske det med presenterna in på Julen och det hela blev en enda figur; Jultomten.

http://www.fragaprasten.nu/html/sankt_nikolaus.htm

Inga kommentarer: