Fler utvandrare än på 1800-talet
Publicerad i dag 11:19
Utvandringen från Sverige var större i fjol än under 1800-talets toppnoteringar. ”Vi har passerat 1887, det året när den högsta utvandringen uppmättes”, säger Lena Bernhardtz, på SCB:s enhet för befolkningsstatistik.
Under 2011 ökade Sveriges folkmängd med 67.285 personer. Detta trots att utvandringen var rekordstor, visar befolkningsstatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). [1]
I fjol utvandrade 51.179 personer från landet, av vilka drygt 22.000 var svenskfödda. Så många emigrerade inte ens under den stora Amerikautvandringen.
Då, under 1800-talet och början av 1900-talet, utvandrade nära 1,5 miljoner svenskar, främst till USA. Allra flest flyttade under 1880-talet då det var kris i jordbruket i Sverige och högkonjunktur i USA.
– Nu har vi passerat 1887, det året när den högsta utvandringen uppmättes. Då pågick det ju i och för sig under ganska många år, men när det gäller just det enskilda året så var det mer nu, säger Lena Bernhardtz på enheten för befolkningsstatistik på SCB till DN.se.
Vad beror ökningen på?
– Det jag kan tänka mig är att svenska företag har flyttats utomlands, och till viss del följer väl en del svenskar med. Jag tänker på sådana här callcenters, de kanske flyttar till andra länder och då måste man ha med folk som kan svenska.
En stor skillnad i utvandringen nu jämfört med på 1800-talet är att man då stannade i landet man flyttat till. Nu kommer en stor del av människorna tillbaka.
– I den här globaliserade världen tar ju många chansen att studera eller jobba utomlands i några år. Det går lite fram och tillbaka. Och på 1800-talet flydde man ju fattigdomen medan vi nu har helt andra möjligheter att röra på oss.
Utvandringen går som vanligt oftast till nordiska och engelskspråkiga länder, men en nykomling hamnar också högt upp på listan.
Under 2011 emigrerade 1.787 personer till Kina – en ökning med 80 procent jämfört med året innan.
– Det är det som förvånar, att Kina har dykt upp som det sjunde populäraste utvandringslandet. Det kanske också handlar om svenska företag som etablerar sig, och det var ungefär lika många svenskfödda som kinesiska personer det handlade om.
Samtidigt som utvandringen ökar så minskar invandringen. Under 2011 tog Sverige emot 96.467 invandrare.
Förutom svenskfödda, som utgör drygt 15.000 av invandrarna, är irakier, polacker och afghaner de vanligaste nationaliteterna.
Men även det pågående upproret i arabvärlden har gjort sig påmint.
– Ja, det har påverkat. Invandringen från Jemen, Libyen, Egypten och Syrien har ökat med 50 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar